Kezdjük azzal a meglepő ténnyel, hogy a nigériai válogatott tétmeccsen utoljára 2010. október 10-én kapott ki az Afrikai Nemzetek Kupája egyik selejtezőjén, Guineában, 1-0-ra. Azóta egészen pontosan 20 tétmérkőzést játszottak le veretlenül, ezt a sorozatot zárta le ma hajnalban Uruguay nemzeti csapata.

Ezzel együtt eleve nem értettem, miért mondták és írták bizonyos magyar és külföldi médiamunkások, hogy itt egyenlő erők küzdelmét várják, hiszen a nigériaiak semmiben nem veszik fel a versenyt a Celestével: taktika, csapatmunka, technikai képzettség, rutin sorolhatnám még egy darabig, számomra teljesen világos volt, hogy ez a meccs csakis uruguayi győzelemmel zárulhat. Ugyanígy gondolta a Maestro is, aki egészen az utolsó pár percig nem nyúlt bele az együttesbe: menjenek, csinálják, tudják ők a dolgukat.

Nigéria–Uruguay 1-2 (1-1)
2013. június 21., Salvador, Itaipava stadion, 26.769 néző, vezette: Kuipers (holland).
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Oboabona, Omeruo, Echiejile – Ogu (Mba, 66.), Obi Mikel, Ogude – Musa, Ideye (Akpala, 73.), Oduamadi (Babatunde, 45.). Szövetségi kapitány: Keshi.
Uruguay: Muslera – M. Pereira, Lugano, Godín, M. Cáceres – Á. González, Arévalo Ríos, C. Rodríguez (Á. Pereira, 88.) – Forlán, Cavani, Suárez (Coates, 83.). Szövetségi kapitány: Tabárez.
Gólszerző: Obi Mikel (37.), ill. Lugano (19.), Forlán (51.).
Sárga lap: Babatunde, Akpala, ill. Lugano, Coates.

Lövések (ebből kapura): 14 (6)-11 (4)
Szögletarány: 8-6
Szabálytalanságok: 11-17
Labdabirtoklás: 56%-44%
Lesek: 1-4

Mivel a nigériaiak tudták, hogy a Celeste jelenlegi leggyengébb csapatrésze a védelem, háromcsatáros játékkal készültek, hátha sikerül kihasználniuk a mostanában annyira jellemző megingásokat: volt is belőlük jónéhány, egy gólt össze is szerencsétlenkedtek hátul Luganóék. A csapatkapitány viszont nem véletlenül az, aki...

407872.jpgForrás: EFE

Tény, hogy egy rossz átigazolási manőver miatt (Fenerbahce -> PSG) El Mejor szembetűnő formahanyatláson megy keresztül, Maxi Pereira rettentő fárasztó és idegileg is különösen megterhelő szezonon van túl (42 meccset játszott a Benficában), Cáceres csak kényszerből került a védelem bal oldalára El Mágico Fucile hosszú hiányzása miatt, Muslera viselt dolgairól pedig már rongyosra beszéltük a szánkat. Ebből az ötfős hátsó alakzatból most csak Godín tudja stabilan azt nyújtani, ami egy igazi klasszistól elvárható.

Sajnos a támadó szekcióval is baj van: Cavani esete olyasmi, mint Lionel Messié, a válogatott mérkőzéseken nem tudja hozni azt a teljesítményt, amire klubszinten képes – hinné-e bárki a tegnap esti szerencsétlenkedéseit látva, hogy ez az ember, El Matador, 50 meccsen 40 gólt vágott a 2012–2013-as szezonban? Luis Suárez is többet hisztizett a pályán, mint amennyi jó megoldása volt, a csapattársaira fogva saját gyenge játékát.

407875.jpgForrás: EFE

Így Forlánnak kellett felszívnia magát, góllal és gólpasszal megmutatnia, hogyan is kéne nekik, a több 10 millió eurót érő sztároknak focizni.

Most pedig következik a Tahiti elleni gólzápor, ahol Tabárez kapitány remélhetőleg beveti a 23-as keret eddig nem szerepelt tagjait, a veterán Andrés Scottitól egészen Abel Hernándezig. Ráfér a pihenés az alapcsapatra a házigazda Brazília elleni mérkőzés előtt – az bizony durva lesz, mint a szamárszex.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása