Szép napra ébredtünk: Forlán, Abreu és Amerikában Fagúndez is gólt szerzett, de az éjszaka császára a kis Lodeiro, aki duplájával egymaga intézte el a Cruzeirót a brazil bajnokságban.

Kezdjük a sort a 36 évével korelnök Abreuval, az Őrült egy nagyon fontos montevideói rangadón, a Wanderers-Nacional összecsapáson szerzett 3 pontot érő gólt. A 2-1-re megnyert meccsen a veteráncsapat védelmének tengelyében ott volt a 37 éves Andrés Scotti, a támadósorban kezdett a 33 esztendős Vicente Sánchez, csereként pedig negyedórát kapott a szintén 37. évét taposó El Chino Recoba. A csapat kispadján az egykori remek argentin balhátvéd, Rodolfo Arruabarrena ül, aki csak most júliusban tölti majd be a 38-at, szóval bőven beférne ebbe a gárdába! Azért hogy a fiatalokról is essen szó, a csapat első gólját a Wanderers ellen a 21 éves Carlos De Pena lőtte, a házi góllövőlistát pedig 8 találattal a 20 esztendős, nagyon tehetséges csatár, Gonzalo Bueno vezeti.

nacional1.JPG


A brazil bajnokságból eddig 3 forduló ment le, az Internacional első számú csatárának számító Forlán pedig már az első körben, a Vitória ellen betalánt (2-2); ezután következett a Criciúma elleni hazai győzelem (2-0), majd most az éjjel a a Bahía elleni hazai meccs, amit a legendás Dunga által edzett csapat sajnos 2-1-re elveszített - igaz, azt az egyet éppen Don Diego vágta a vendégek kapujába.

 

Nicolás Lodeiro csapata, a Botafogo így most jobban áll Forlánéknál, három meccsen 2 győzelem és egy döntetlen a mérleg. A Botafogo ráadásul uruguayi irányítója vezetésével tavasszal megnyerte a riói állami bajnokságot, a döntőben a Fluminensét lenyomva. Az Ajax Amszterdamtól elküldött középpályás élete legjobb szezonját futja, már 10 gólnál jár és együtt játszik a középpályán a veterán Clarence Seedorffal - márpedig egy 24 éves focistának hatalmas élmény lehet nap mint nap együtt rúgni a labdát egy 4-szeres Bajnokok Ligája-győztes, spanyol, holland és olasz bajnok, kb. 800 profi meccsen szerepelt élő legendával... Nos, az élő legenda annyira él, hogy az első fordulóban a Corinthians ellen gólpasszt adott (1-1), a második körben a Botafogo a Santost nyomta le hazai pályán (2-1), az éjjel pedig a Cruzeiro volt az áldozat: Lodeiro már a 7. percben betalált, majd az 57. percben, 1-1-es állásnál értékesített egy büntetőt, így az ő duplájával nyert a csapat 2-1-re.


Érdekes Sebastián Sosa esete is, a 26 éves, posztján még fiatalnak számító játékos védte tegnap a Vélez Sarsfield kapuját a Boca Juniors otthonában az argentin bajnokságban. Az 1-1-es végeredmény kiélezett küzdelmet sejtet, amiben valószínűleg Sosának is döntő szerep jutott - a dolog pikantériája, hogy ő az előző szezonban még a Boca cserekapusa volt: a mostani ellenfélnél csak 3 meccs jutott neki, végigpadozta az évet a jóval idősebb és tapasztaltabb Agustín Orión mögött. A Vélez viszont tavaly nyáron már komolyabb szándékkal szerződtette, a 30 éves Marcelo Montoyával felváltva védenek.

Az argentin élvonalban mellesleg 2. helyen áll az a Lanús, amelynek alapembere a támadósorban Mário Regueiro: 34 évével ő a csapat messze legidősebb játékosa, eddig 30 bajnokin 6 gól és 8 gólpassz fűződik a nevéhez - a házi góllövőlistán így második a nála éppen 10 évvel fiatalabb Silvio Romero mögött, az assziszt-listát pedig magasan vezeti. Ahogy Boncz Géza mondta, "jó az öreg az öregotthonba'"!

Kiválóan szerepel a bajnokságban jelenleg harmadik River Plate színeiben Rodrigo Mora is: a 25 éves csatárt létszámfelettinek ítélték a Benficánál, így tavaly tavasszal - 2011-2012-es idény második fele - a Peñarolnak adták kölcsön (fél év alatt 21 meccsen 11 gólt vágott), majd a mostani idény elején egy évre, opciós joggal a Riverhez került. 30 meccsen 7 gólt és 7 gólpasszt jegyez, uruguayi légiósként emelkedik ki a legendás argentin klub játékosai közül, olyan csapattársak mellett, mint a spanyol élvonalban 6 idényt lehúzott Leonardo Ponzio, az argentin válogatottban is szerepelt, szintén európai légióskodásból visszatért Jonathan Maidana és Jonathan Botinelli, az egyik legnagyobb tehetségnek számító, 20 éves Manuel Lanzini és a 22 esztendős Rogelio Funes Mori. Azért ez nem sámli.

Foglalkozzunk kicsit az Egyesült Államokban légióskodó Diego Fagúndezzel is. Az 1995. február 14-én Montevideóban született csatár lassan az MLS-ben szereplő New England Revolution első számú támadójává lép elő: a csapat legutóbbi 7 bajnoki meccsén 5 gólt szerzett, betalált a New York Red Bulls, a Houston Dynamo, a Toronto FC, a Philadelphia Union és most az éjjel a Los Angeles Galaxy, azon belül pedig Carlo Cudicini hálójába. Annyi legalábbis elmondható a kissrácról, hogy nagyon elkapta a fonalat...

A PAOK Szaloniki a görög rájátszásban a PAS Jannina elleni győzelmével megcsípte a BL-selejtezős harmadik helyet, a csapatot azonban a Bajnokok Ligájába jutásban már nem segíti az öreg harcos Pablo García. Májusban 36. születésnapját ünnepelte a kiváló középpályás, aki több mint 100 bajnokin segítette a fekete-fehér csapatot - utoljára február végén, a Kerkira elleni laza, 3-1-re megnyert meccsen szerepelt a gárdában: 3-0-s vezetésnél, a 65. percben cserélte le az áprilisban menesztett Jorgosz Donisz mester. 7700 néző, mit néző, éljenző szurkoló (!) előtt ballagott le a pályáról, lehet, hogy örökre.

Közben szurkoljunk még nagyon-nagyon Adrián Guninónak is: a fiatal hátvéd az UD Almería színeiben végigjátszotta a közvetlen rivális Girona elleni, 2-1-re megnyert mérkőzést a Segunda Divisiónban, így a csapat a biztos feljutó Elche mögött holtversenyben második a Villarreallal. Na vajon milyen meccs lesz az utolsó, 42. fordulóban? Biztos kitalálod, Villarreal-Almería! Ha Guninóék nyerni tudnak (a csapatban szerepel még Marcelo Silva is, ő már a 2010-2011-es idény óta az Almeríát erősíti), egyenes ágon jutnak fel a spanyol élvonalba, a védőt pedig szinte biztos, hogy megtartja a klub: most csak egy évre vették kölcsön, opciós joggal a játékjogának megvásárlására az idény végén. Persze ha véletlenül csak döntetlent játszanak, ne adj' isten kikapnak a Sárga Tengeralattjáró otthonában, akkor is ők a legesélyesebbek a harmadik feljutó helyért induló rájátszás megnyerésére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása