Uruguay az első hivatalos FIFA Konföderációs Kupán aktuális kontinensbajnokként vett részt 1997 decemberében Szaúd-Arábiában. A Celestét a B csoportba sorsolták, ahol előbb az Egyesült Arab Emírségek nemzeti csapatát verték 20-ra Víctor Púa tanítványai, majd 21-re legyőzték az 1996-os Európa-bajnokság döntőseként meghívott Csehországot. Végül egy gólzáporos mérkőzésen 43-ra lenyomták Afrika akkori bajnokát, a Dél-Afrikai Köztársaság együttesét.

A Celeste tehát maximális pontszámmal, csoportgyőztesként jutott az elődöntőbe, ahol a másik csoport gyengébb továbbjutóját, Ausztráliát kapta ellenfélül. Recobáék akkor még nem sejtették, hány fontos párharcuk lesz a későbbiekben az auszikkal... A rendes játékidőben a 22 ezer néző nem láthatott gólt, az elvileg kétszer negyedórás hosszabbítás legelején viszont már igen: Harry Kewell balos bombája beakadt, és mivel akkor az azóta eltörölt aranygól-szabály volt érvényben, Uruguay lemaradt döntőről.


Mind a négy fenti találkozót a II. Fahd király stadionban, Rijádban játszottak le, december 13151719. ritmusban. A 21-i bronzmeccsen a két hullafáradt együttes közül Csehország szerzett érmet egy elképesztő potyagóllal. (A döntőben pedig a brazil Seleção durván, 60-ra legázolta a Kengurukat Ronaldo és Romário triplájával.)


Illusztrálandó a torna színvonalát, idebiggyesztek pár nevet, akik annak idején az ellenfeleknél focizgattak:

Ausztrália: Mark Bosnich, Tony és Aurelio Vidmar, Mark Viduka, John Aloisi, Harry Kewell, Robbie Slater, Kevin Muscat, Josip Skoko, Željko Kalac

Csehország: Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Pavel Srníček, Karel Rada, Pavel Kuka, Jiří Němec és a később Újpesten is megfordult Luboš Kozel

Dél-Afrikai Köztársaság
: John "Shoes" Moshoeu, Mark Fish, Philemon "Phil" Masinga, Eric Tinkler, Doctorson "Doctor" Khumalo, Lucas Radebe

Víctor Púa által összeállított uruguayi keret így nézett ki, a ma is aktív játékosokat jelölöm:

Kapusok: Carlos Nicola (24, Nacional), Claudio Flores (21, Peñarol)
Hátvédek: Diego López (23, Racing Santander), Paolo Montero (26, Juventus FC), Gustavo Méndez (26, Vicenza Calcio), Pablo Hernández (22, Defensor Sporting), Carlos Díaz (18, Defensor Sporting), César Pellegrín (18, Danubio), Martín Rivas (20, Danubio)
Középpályások: Gonzalo de los Santos (21, Mérida UD), Edgardo Adinolfi (23, Peñarol), Pablo García (20, Montevideo Wanderers), Líber Vespa (26, Argentinos Juniors), Nicolás Olivera (19, Valencia CF), Christian Callejas (19, Danubio), Fabían Coelho (20, Nacional)
Csatárok: Marcelo Zalayeta (19, Peñarol), Darío Silva (25, Cagliari Calcio), Antonio Pacheco (21, Peñarol), Álvaro Recoba (21, FC Internazionale)

Akinek van szíve, azé ezt a listát látva kicsit megfájdulhat. Mert jogosan merülnek fel olyan kérdések, hogy mi volt akkor egy ilyen nyári nemzetközi kupa, és micsoda most, 16 évvel később? A 2013-as uruguayi keret átlagéletkora valamivel 28 év felett van, az 1997-es gárdában pedig 26 évesen Gustavo Méndez és a csapatkapitány Paolo Montero voltak a rangidősek.

csib.JPGRégi csibészek: Tony Pacheco (21), Darío Silva (25) és El Chino Recoba (21)

Ebben a csapatban a négy olasz, a három spanyol és az egy argentin légióson kívül otthon játszó tehetségek kapták meg a lehetőséget, hogy egy nemzetközi tornán, neves ellenfelekkel szemben megmutassák, mit tudnak. 2013-ban a keret legfiatalabbja, Gastón Ramírez is 22 éves, ráadásul már légiós, az olasz Serie A után most az angol Premier League-ben. A 2013-as keretből összesen hárman játszanak otthon, ők is mind külföldről hazatért, dörzsölt profik.

Luis+Suarez+Spain+v+Uruguay+m8rXRpeoyXFx.jpg

Szeret(t)em a focit és fáj érte a szívem, na. Mosolygós, kölyökképű zsenipalánták helyett vörös fejjel üvöltöző gladiátoroké lett a pálya.

 

Maxi+Pereira+Nigeria+v+Uruguay+Group+B+OoExwWJIS_zl.jpg

Ahogy a tumblin mondják, "régen minden jobb volt".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása