mkmax 2010.12.08. 10:09

Diego Godín

1986. február 16.; védő; Nacional; 14/3

Teljes neve Diego Roberto Godín Leal. Az uruguayi Rosarióban született, 185 centi, 73 kiló. Egy montevideói kiscsapat, a CA Cerro nevelése, kezdetben csatárt játszott, megbízhatósága miatt került hátra, a védelem tengelyébe. Igen fiatalon, 2003-ban került fel az első csapat keretébe, első gólját a 2005-ös csonka szezonban szerezte a Paysandú ellen. A nagy áttörést azonban a 2005–2006-os idény jelentette számára: az addig a középmezőnyt erősítő Cerro csak szenvedett, az év végén a megkevert kiírás miatt rájátszást kellett játszania az élvonalban maradásért; az ősszel már öt gólt szerzett Godín a Plaza Colonia ellen idegenben és hazai pályán is betalált, az utóbbi, 1-0-s győzelemmel maradt bent a csapata.

 

(Forrás: futbolbelleeza.blogspot.com)

Ekkorra már válogatottnak mondhatta magát, az október végi Mexikó elleni, Guadalajarában lejátszott barátságos mérkőzésen debütált a nemzeti csapatban. Valamilyen szinten őt is érintette a sajnálatos márciusi tragédia, a Peñarol–Cerro mérkőzés utáni éjjel a vendégcsapat egyik szurkolója elhunyt, miután egy sárga-feketébe öltözött „drukker” leszúrta őt. Az idény végén a fiatal védő, miután első és második gólját is megszerezte a válogatottban (a Szerbia elleni 1-1-re végződött és az Egyiptom elleni 2-0-ra megnyert barátságos mérkőzéseken), elköszönt a csapattól, a patinás Nacional hívta soraiba.

A bajnokságban nem jött ki nekik a lépés, a kék-fehérek címvédőként csak a középmezőnyben végeztek, a Libertadores-kupában és a Sudamericana-kupában való szereplésért rendezett minibajnokságot azonban megnyerték, így Godínnal együtt kiléphettek a nemzetközi porondra. Főszerepet vállalt a negyeddöntőig jutott montevideóiak menetelésében, szokása szerint a védőfeladatok ellátása mellett a kapu elé is odaért. A csoportkörben a Vélez Sarsfield elleni hazai 2-0-s győzelemből vette ki góllal a részét, míg az egyenes kieséses szakaszban hazai pályán egyszer az ellenfél Nexaca, egyszer pedig a saját kapujába talált be.

 

 

Venezuelában enyhén szólva nem jött ki neki a lépés, ő állt (illetve neki kellett volna állnia) a Peru ellen szétesett védelem közepén – ennek ellenére több spanyol élvonbeli klub is élénken érdeklődik iránta. A legjobb uruguayi védőhagyományok folytatójaként biztosan halljuk még a nevét.
 

Megnyugtató a tudat, hogy amikor röpke három és fél éve megírtam ezt a portrét, konyítottam valamit a szakmához, Godín ugyanis valóban Spanyolországba igazolt még 2007 nyarán. A következő három évben vagy száz mérkőzésen viselte a Villarreal CF jellegzetes sárga mezét, amellyel sorrenben második, ötödik és hetedik lett a Primera Divisiónban. Neki személyesen a harmadik szezonjában jött ki legjobban a lépés, 36 mérkőzésen három gólt szerzett - nem is töltötte ki ötéves szerződését, inkább aláírt egy újat az Atlético Madridhoz, akik 8 millió eurót sem sajnáltak érte. Idén nyártól tehát Forlánnal egy csapatban játszik a spanyol bajnokságban és az Európa Ligában, remélem átlagban jobban, mint a múlt héten (két vereség, öt kapott gól). El ne felejtsem, közelít 50. válogatottságához és persze ott volt a nyári világbajnokságon, ahol végigjátszotta például a hollandok elleni elődöntőt és a németek elleni bronzmeccset is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása