Uruguay nemzeti csapatát az esélyesek között tartják számon az idei Konfigurációs Kupán, a 23-as keretről már esett szó és arról is, hogy a Celeste a legmagasabb átlagéletkorú csapat a nyolc közül, valamint 37 évével Andrés Scotti a legidősebb futballista a tornán.

Azt viszont még nem szögeztük le, hogy ez a kupa így nyár közepén sportszakmailag lényegében értékelhetetlen, és nem is a fociért rendezik, vagy mondjuk a szurkolókért. Sportdiplomácia, szervezés, logisztika, gazdasági ügyek, minden van itt a háttérben, futball ellenben kevés lesz. Jobb, ha ezt előre tisztázzuk.
Lásd még: Tüntetés a Konföderációs Kupa ellen

Uru szempontból a csoportkör különösen súlytalan: a Celeste Spanyolország ellen kezd, de a becsületen kívül teljesen mindegy, mit játszik egymással a két válogatott, a négyes csoportban ugyanis csak ez a két focicsapat van (a másik kettőt inkább annak csúfolják). Tahitinek soha nem is volt futballja, Nigériában pedig utoljára egy bő évtizede állt össze értékelhető nemzeti válogatott. Talán emlékszünk, a 2002-es világbajnokság csoportkörében Argentínát és Svédországot is megszorongatták, Anglia ellen pedig pontot szereztek. A legutóbbi két Afrikai Nemzetek Kupájára ki sem jutottak a Szuper Sasok, most pedig csak azzal tudtak bekerülni a hírekbe, hogy, idézem:

A nigériai labdarúgó-válogatott lekéste a brazíliai Konföderációs Kupára tartó repülőgépet, miután nem tudtak megegyezni a szövetség vezetőivel a Namíbia elleni világbajnoki selejtező prémiumában.

Ezek után inkább az a kérdés, hogy az A csoport két továbbjutója közül melyik lesz Uruguay ellenfele az elődöntőben? Brazília válogatottja relatíve nem valami erős, viszont a hazai pálya lejtése szerintem elég lesz nekik az egyik továbbjutó hely megkaparintásához. Az olaszoknál a motivációval és az erőnléttel lehetnek komolyabb bajok, az utolsó körben megrendezésre kerülő Japán–Mexikó találkozó győztese bejuthat az elődöntőbe.

De szívesen megnéznék egy Uruguay–Japánt! Akár a bronzmeccsen is...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása