Az elkeserítő első félidő után bravúros feltámadással szerezte meg a győzelmet a Celeste a montevideói mérkőzésen, melynek hőse a szenzációs védéseket bemutató Fernando Muslera lett.

 

Uruguay–Franciaország 1-0 (0-0)
Június 5., Montevideó, Centenáriumi Stadion, 35 000 néző, vezette: Quintana (paraguayi)
Uruguay: Muslera – Diego Lugano (Scotti, 46.), Coates, M. Cáceres – M. Pereira, Gargano, Arévalo Ríos (Eguren, 46.), Á. Pereira (C. Rodríguez, 71.) – Lodeiro (G. Ramírez, 46.), Forlán (L. Suárez, 46.) – Cavani (A. Hernández, 66.). Szövetségi kapitány: Tabárez.
Franciaország: Mandanda – Sagna, Koscielny, Mangala, Trémoulinas – E. Capoue (Guilavogui, 67.), Matuidi (Cabaye, 67.) – Payet, Valbuena (Grenier, 67.), Gourcuff (Lacazette, 58.) – Giroud (Gomis, 58.). Szövetségi kapitány: Deschamps.
Gólszerző: L. Suárez (50.).
Sárga lap: M. Pereira, ill. Koscielny, Gomis, Grenier.

(Beharangozó itt: Jön Franciaország, irány Venezuela, aztán Brazília)

 

Diego Godín bokasérülése miatt Tabárez mester úgy döntött, hogy három belső védővel állítja ki csapatát, de az első félidőben bebizonyosodott, hogy így a hátvédsor rendkívül gyenge lábakon áll. Gargano és Arévalo Ríos sem szűrt megfelelően a középpályán, a vendégek támadó középpályásai, Payet, Valbuena és Gourcuff számos alkalommal bontották meg a Celeste védelmét.

405846.JPG(Fotó: Montevideo Portal)

A franciák elsöprő fölénye az első 45 percben arra ösztönözte a Maestrót, hogy drasztikus változtatásokat hajtson végre a szünetben: lehozta a bizonytalankodó csapatkapitányt, Diego Luganót, megerősítette a középpályás védekezést (Edigio Arévalo Ríos helyett Sebastián Eguren érkezett), felfrissítette a támadósort. Húzásai szinte azonnal bejöttek: Ramírezzel és Suárezzel az uru támadások sokkal veszélyesebbé váltak, a védelem és a középpályás szűrés is feljavult, a Sebastián Coates–Andrés Scotti páros sokkal jobban működött középen.

A sérülése miatti hosszú kényszerpihenőről visszatért Martín Cáceres arról beszélt a mérkőzés után, hogy nagyon örül ugyan a győzelemnek, de mindez mit sem ér, ha a következő meccsen Venezuelában nem gyűjti be a 3 pontot a Celeste. A védő február óta először játszhatott ismét a válogatottban és szerinte a csapat önbizalmának sokat használ ez az 1-0-s siker, így magabiztosabban indulnak Caracasba, ahol már tényleg csak a győzelem az elfogadható eredmény.

Tabárez kapitány a meccset követően elárulta, meglepte játékosai kiváló teljesítménye. A második félidőben a gól után sem állt le a csapat, helyzeteket dolgozott ki és összességében egyértelműen felülmúlta a Maestro előzetes elvárásait. A szövetségi kapitány azt is kiemelte, hogy ez ugyan egy barátságos, elvileg tét nélküli mérkőzés volt, ezzel együtt mindkét fél a győzelemre tört – Uruguay Venezuelával, Franciaország pedig Brazíliával játszik néhány nap múlva, és mindkét csapat számára fontosabb a következő találkozó, mint ez, ami azonban a meccs színvonalán, a beleadott energián, a játékosok hozzáállásán nem látszott meg.

405829.JPG(Fotó: Montevideo Portal)

Elmondta még, hogy több értékes tanulságot vont le játékosai tegnap esti produkciójából: olyanok nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, akiktől ezt a korábbi formájuk alapján nem várta volna, és ezt figyelembe veszi majd a Konföderációs Kupára való felkészülés során. Végül a Venezuela elleni világbajnoki selejtezőhöz kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy azokra a játékosokra is számít (Diego Godín, Álvaro González, Diego Pérez), akik Franciaország ellen nem kaptak lehetőséget.

Didier Deschamps pedig magyarázkodhat a francia sajtónak: idén négy mérkőzést játszottak a Kékek, barátságos meccseken kikaptak Németországtól (1-2) és most Uruguaytól, a világbajnoki selejtezőkön pedig a Grúzia elleni kötelező győzelem (3-1) mellett hazai pályán szenvedtek vereséget Spanyolország ellen (0-1). Ha vasárnap Brazíliában sem szedi össze magát a gárda, meginoghat a kispad a szövetségi kapitány alatt, aki Laurent Blanc-t váltva éppen egy Uruguay elleni 0-0-s hazai döntetlennel mutatkozott be a Les Bleus kispadján tavaly augusztusban. Azóta a mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen és most már 4 vereség, aminél a franciák egyértelműen többet és jobbat várnak a nemzeti csapattól.

915eb.jpg(Az irányító középpályás Mathieu Valbuena épp kétségbe esik - forrás: L'Equipe)

 

Deschamps a meccs utáni nyilatkozatában azt hozta fel mentségül, hogy számos fiatalnak adott lehetőséget ezen a találkozón, többek között négy újoncot is avatott (Mangala, Lacazette, Grenier és Guilavogui) – ami persze igaz, kifogásnak viszont talán nem elég jó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása