Hétvégi összeállítást ígértem tegnap, de azt összehozni legalább másfél óra és nagyon elment már az idő - azt találtam ki, hogy rákötök a tegnapi fair play témára és adom az egyetlen olyan uruguayi játékos portréját, aki rendszeresen szerepelni szokott a focis-bunyós összeállításokban. Teszem hozzá, a Luís Fabiano vs. Diogo "harc" inkább vicces, egy jól képzett óvodás ügyesebben verekszik, mint ők, de ez tulajdonképpen nem baj. Értsenek csak a focihoz, pankrátor-bohócból már így is túl sok van.

 


 

Carlos Diogo

1983. július 18.; védő; Real Zaragoza; 24/0


Teljes neve Carlos Andrés Diogo Ensenat. Montevideóban született, remek felépítésű, 185 centis, 79 kilós jobbhátvéd. Édesapja, Víctor Hugo Diogo harmincháromszoros válogatott, szerepelt az 1979-es, az 1983-as Copa Américán (utóbbit meg is nyerte a Celestével), valamint az 1986-os világbajnokságon.

Fia a fővárosi CA River Plate nevelése, nagyon fiatalon, a 2000-es idényben bemutatkozott a felnőttek között, ettől fogva rendszeresen meghívták a korosztályos válogatottakba is. Cafú és Javier Zanetti példáját követve kötött ki a védelem jobb oldalán. A következő szezonban már a mérkőzések felén játszott, 2002-re verekedte be magát végleg a kezdőcsapatba – ez év októberében szerezte első (és második) élvonalbeli gólját. A 2003-as év is remekül kezdőtött Diogo számára: az első fordulóban hazai pályán betalált, hozzájárulva csapata 3-2-es győzelméhez, márciusban a Japán elleni barátságos mérkőzésen bemutatkozott a válogatottban.

Innentől két fronton küzdött, a bajnoki idényből csak két találkozót mulasztott, de nem tudta megmenteni csapatát a kieséstől. Nem tartott társaival a másodosztályba, a bajnok Penarol látott benne fantáziát és kikölcsönözte nevelőegyesületétől. A Peruban rendezett Copára már a sárga-feketék játékosaként utazott el, Jorge Fossati szövetségi kapitány a tapasztaltabb Gustavo Varela váltótársaként alkalmazta védelme jobb oldalán. Az Argentína elleni utolsó csoportmérkőzésen játszott először, agresszív stílusára és technikai képzettségére valószínűleg itt figyeltek fel a buenos aires-i River Plate illetékesei – januárban még egy jól időzített rájátszásbeli góllal elintézte, hogy a Penarol indulhason a 2005-ös Libertadores-kupa selejtezőjében, majd aláírt az argentinokhoz, bár már európai élcsapatok is érdeklődtek iránta.

Amikor szignózta szerződését, nyilván nem számított arra, hogy fél év és mindössze tíz bajnoki után újra költözködésre adja a fejét, ám az új arculatát keresgélő Real Madrid bejelentkezett a védőért, és az ajánlatnak sem Diogo, sem a cserébe három millió eurót kasszírozó River nem állt ellen. Az olasz útlevéllel is rendelkező bekk így honfitársával, Pablo Garcíával együtt Madridba költözött, de a váltás egyik félnek sem jött be. A Primera División 2005–2006-os idényében Diogo mindössze öt mérkőzést játszott végig, és a Bajnokok Ligájában sem tudott maradandót alkotni, hacsak sárga lapjait nem vesszük annak.

A királyi gárda a következő szezonra ki is kölcsönözte a Real Zaragozának, amelynek taktikájába remekül illeszkedik a játéka, stílusa, gyakorlatilag csak eltiltás miatt hagyott ki mérkőzést – például az emlékezetes, Luís Fabianóval történt januári bunyó után.

 

 

Ráadásul pályafutása legeredményesebb idényét zárta, négy bajnoki gólja mellett a legemlékezetesebb alakítása a Király-kupához fűződik, melynek negyeddöntőjében az ő fejesével győzte le a zaragozai együttes az FC Barcelonát a katalán fővárosban. Ezek után nem meglepő, hogy a kék-fehérek négy millió euróért a nyáron végleg megvették. A Copán csak addig szerepelt, amíg Tabárez a négyvédős játékot erőltette, a 3-5-2-ben már nem akadt helye – a tornán mindössze egy kegyetlen belépővel vétette észre magát, melynek a bolíviai Jaime Moreno volt a szenvedő alanya.

( törölt videó)

Diogo karrierje a portré megírása óta sajnos hullámvölgybe került, a Real Zaragoza kiesett az élvonalból, ő maga pedig súlyos sérülést szenvedett, 2008 májusában operálták először. Ezután nem elég, hogy az egész előző idényt kihagyta, de múlt pénteken újra meg kellett műteni a jobb térdét. Az orvosok szerint a következő 8 hónapban sem láthatjuk majd játszani, kár érte.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása