mkmax 2009.04.04. 12:41

Cebolla portréja

Cristian Rodríguez

1985. szeptember 30.; középpályás; PSG; 15/2

Teljes neve Cristian Gabriel Rodríguez Barrotti. Montevideóban született, 175 centijéhez 72 kiló társul. A támadó szellemű játékos a helyi Penarol nevelése, mozgékonyságára és technikai képzettségére a korosztályos válogatottaknál is korán felfigyeltek.

Már 2002-ben bemutatkozott hazája első osztályában, az akkor még éves rendszerben zajló pontvadászatban a 2003-as idényben szerezte meg első gólját, a júniusi, Deportivo Colonia ellen rendezett 6-0-s gólzáporból vette ki a részét. Egy hónap múlva már a felnőtt válogatottban lépett pályára La Platában az Argentína elleni, 2-2-re végződött barátságos mérkőzésen. Az év végén bajnoki címet ünnepelhetett a Penarollal, amihez a már említetten kívül még egy góllal járult hozzá – a klub szurkolói pedig ráragasztották a Cebolla (Hagyma) becenevet, arra utalva, hogy gyorsaságával és ügyességével megríkatja az ellenfelek védőit

(törölt videó)

Ríkatta a következő szezonban is, közben pedig a válogatottban is helyet harcolt ki magának, jól beilleszkedett a nála sokkal idősebb és tapasztaltabb légiósokkal teli együttesbe, a 2004-es Copa Américán csak a bronzmérkőzést hagyta ki. Az év októberében első gólját is megszerezte a Celestében, Buenos Airesben vette be az argentínok, pontosabban Roberto Abbondanzieri kapuját a buenos aires-i (egyébként vesztes) vb-selejtezőn. Elvágyódott az évet a negyedik helyen zárt Penarolból, 2005-ben már nem játszott a csapatban, augusztusban pedig, még 20 éves kora előtt el is hagyta hazáját, a francia PSG hívta soraiba válogatott- és klubtársával, a csatár Carlos Buenóval együtt.

Mivel az átigazolás körülményei nem voltak éppen tiszták, az uruk csak a FIFA-vizsgálat végeztével kapták meg játékjogukat, ennek megfelelően Cristian fél év nyűglődés után decemberben mutatkozhatott be a Ligue 1-ben, csereként állt be az Olympique Lyon elleni idegenbeli vereség alkalmával. Kezdőként csak bő egy hónappal később, az ES Troyes ellen kapott lehetőséget a Parc de Princes-ben Guy Lacombe-tól, a szezon második felében pedig Buenóval együtt nem tudott bizonyítani. Honfitársát le is passzolta kölcsönbe a PSG, Rodríguez viszont maradt, és munkájának meglett az eredménye: bemutatkozott az UEFA-kupában (itt csak kapufáig jutott), a bajnokságban már 25 mérkőzésen játszhatott és megszerezte első gólját is a Ligue 1-ben, a végül 4-2-es győzelmet hozott AS Monaco elleni februári hazai mérkőzésen. Nem volt kérdés, hogy a Copa-keretben is ott van a helye, sőt, immár egyetlen mérkőzésről sem hiányozhatott és be is talált, egy rá jellemző egyéni akció végén.
 

A párizsiak Bueno után őt is lepasszolták Porgutáliába, de sokkal jobban járt - valószínűleg azért, mert jobb játékos -, mint Bueno. A Benficában egy év alatt kölcsönjátékosként is meghatározó ember lett, így aztán az FC Porto 2008 júniusában fizetett érte egy csinos összeget. Azóta ott adja a gólpasszokat és rúgdossa a gólokat, a válogatottban is túl van már a 30. szereplésen. Cebolla kiváló futballista.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mkmax 2009.04.04. 21:08:22

"2000 októberében..."

A történeti hűség kedvéért hozzáteszem, hogy 2004. január 19-én éjjel majdnem, de aztán uralkodtam magamon. Aki ott volt, emlékszik.
süti beállítások módosítása