Nem sok játékos akadt, aki végigjátszotta a Líbia elleni szerdai meccset, egyikük a Celeste csapatkapitánya, Diego Lugano. Jöjjön most az ő portréja!

Diego Lugano

1980. november 2.; védő; Fenerbahce SK; 20/0

Teljes neve Diego Alfredo Lugano Morena, az Uruguay déli részén fekvő kisváros, Canelones szülötte. Erőteljes, nagyon megbízható hátvéd, 186 centiméter, 83 kiló. Beceneve „Tota”. Igazi vezéregyéniség, a válogatott csapatkapitánya. A helyi Libertad de Canelonesben kezdett el futballozni, az élvonalban már egy igazi nagycsapat, a Nacional színeiben mutatkozott be, melynek akkoriban példaképe, Hugo de León volt a szakvezetője. Az akkor csúcson lévő együttesbe nem fért be, a 2002-es idény egy vidéki egyesületben, a Plaza Coloniában találta. Az újoncgárda nem kis részben az ő teljesítményének köszönhetően végzett a felsőházban: amellett, hogy az általa irányított védelem kapta a legkevesebb gólt a szezonban, maga is betalált négy alkalommal. Rögtön megnőtt az ázsiója, és nemcsak hazájában figyeltek fel teljesítményére. A 2003-as évet még a Nacionalban kezdte, de hamar elcsábították, a Sao Paolo FC szerződtette – már válogatott játékosként, hiszen kivitték a 2003-as Carlsberg-kupára. Azonnal alapembere lett az élmezőnyben szereplő Tricolornak, a 2004-es országos bajnokságban, amint az már hazájában is megtörtént, megint az ő védelme kapitulált a legkevesebbszer, a Libertadores-kupában pedig az elődöntőig jutott az együttes, a későbbi győztes Once Caldas búcsúztatta nagy csatában. Novemberben Paraguay ellen már az „igazi” nagyválogatottban is debütált a Paraguay elleni vb-selejtezőn, a következő idény pedig meghozta a nagy sikereket: megszilárdította helyét a nemzeti csapatban, Diego Luganóval a védelem közepén a Sao Paolo FC elhódította az első számú dél-amerikai kupát (a csoportkörben gólt is szerzett), amivel kvalifikálta magát a klubvilágbajnokságra is – ott a Liverpool FC elleni, 1-0-ra megnyert mérkőzésen az uruguayi védőt választották a találkozó legjobb játékosának. Az év végén kétség sem volt afelől, hogy bekerül-e az év dél-amerikai álomcsapatába, míg a kontinens Év Labdarúgója-szavazásán második lett Carlos Tévez mögött, megelőzve két brazil csapattársát, Cicinhót és Rogério Cenit. Paolo Montero visszavonulása után fiatal kora ellenére megkapta a Celestében a csapatkapitányi karszalagot.

 


Ekkor már Európa legjobb angol, olasz és spanyol csapatai versengtek érte, ő azonban maradt Brazíliában és meg is kezdte a szezont a Sao Paulóval – hogy aztán nagy meglepetésre négy évre aláírjon a Fenerbahce SK-hoz. A törökök 7 és félmillió eurót fizettek érte, az átigazolásban pedig ismét nagy szerepe volt a csapat edzőjének, jelesül Zicónak, aki igen nagyra tartja a kőkemény uruguayi középhátvédet. A Fenerben sem adja alább: a bajnoki címhez négy góllal járult hozzá amellett, hogy megint az ő együttesének volt a legjobb kapottgól-mutatója a ligában. Hogy milyen fontos szerepet tölt be a gárdában, arra az UEFA-kupás szereplés is jó példa: a csoportkörben a Palermo ellen fontos gólt is szerzett, a sorozatban csak egy meccset hagyott ki, azon viszont a gárda a legjobb 32 között hazai pályán három gólt kapott az AZ Alkmaartól, és ki is esett.
Első nagy nemzetközi tornáján egy percet sem hagyott ki, nagy szerepe volt abban, hogy az Égszínkékek bejutottak a legjobb négy közé. A Brazília elleni elődöntőben nemcsak jó játéka miatt vált főszereplővé: a büntetőpárbajt a hatodik párban az ő kihagyott tizenegyese döntötte el – ez volt a torna egyik legvitatottabb jelenete, hiszen Doni kapus jóval a gólvonal előtt állt az elrúgás pillanatában.

Diego Lugano azóta is a nemzeti csapat és a Fener erőssége, 2007-ben megnyerte a török bajnokságot és szuperkupát. Túl van 30. válogatottságán és két gólt is szerzett már, mindkettőt a világbajnoki selejtezőkön, Venezuela és Argentína ellen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása