Az úgy volt, hogy elkezdtünk írni a Focivilágnál egy könyvet a 2007-es Copa Américáról, de közben a kiadó meggondolta magát, így nem lett belőle semmi. Én viszont már elkészítettem a teljes 23 fős uruguayi keret és a szövetségi kapitány portréját, ezek az anyagok azóta is a vinyómon porosodtak – egészen idáig, mert ez a blog a legjobb hely arra, hogy végre publikáljam az említett anyagokat. Persze nem arra kell számítani, hogy most lesz egymás után 24 „ugyanolyan” bejegyzés, adagolgatom szépen a többi között – a cikkek megírása, azaz 2007 nyara óta történt eseményeket dőlttel leírom utána. Kezdjük El Maestróval, az akkori és jelenlegi szövetségi kapitánnyal!

Óscar Washington Tabárez

Az 1947. március 3-án született Tabárez 33 évesen vágott bele az edzősködésbe, a Bella Vistánál. 1983-ban a negyedik helyen végzett csapatával, kinevezték az olimpiai válogatott élére, amellyel megnyerte a Pánamerikai Játékokat. Elkezdte sorra venni szülővárosa klubjait, a Danubiónál, a Wanderersnél, majd a Penarolnál dolgozott, miközben a szövetségnél hazája utánpótlás-együtteseit edzette. 1988-ban rövid és sikertelen külföldi kitérőt tett a kolumbiai Deportivo Calinál, örömmel fogadta el tehát a szövetségi kapitányi felkérést. Sikeres nemzetközi karrierje ekkor vette kezdetét: az 1989-es Copa Américán ezüstéremig vezette Enzo Francescoliékat, a döntőben a házigazda brazilok a Bebeto-Romário csatárkettőst bevetve, utóbbi góljával nyertek 1-0-ra. Az 1990-es világbajnokságon is kitettek magukért az uruk, a gárda harmadikként végzett csoportjában a spanyolok és a belgák mögött, így az egyenes kieséses szakaszban a házigazda Olaszországgal találkoztak össze, akik ellen Rómában már nem sikerült a bravúr. Tabárez nevét azonban megjegyezték, a dél-amerikai kontinens egyik legpatinásabb klubjánál, a Boca Juniorsnál helyezkedett el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Óscar Washington Tabárez (forrás: www.fubol.com.uy)

Argentinában az 1992-es apertura megnyerésével „nyitott”, de nem tudta meggyőzni a klubvezetést képességeiről. Hazatérve gyorsan megnyert két bajnoki címet a Penarollal, majd a Cagliariba szerződött, és az 1994–1995-ös idényben a Serie A középmezőnyébe vezényelte Julio Dely Valdeséket. Ezután következett pályafutása legtöbbet emlegetett mozzanata: leült az AC Milan kispadjára. Gyorsan kiderült, hogy ez mindkét fél részéről rossz döntés volt (a harmadik fél, a szurkolótábor azóta is emlegeti…), decemberi menesztése után nem is maradt az országban, inkább spanyol földre távozott, egészen pontosan a Real Oviedóhoz, ahol érdekes módon megint együtt dolgozhatott Dely Valdesszel. 1999-ben rövid időre még visszatért Szardínia szigetére a Cagliarihoz, majd Argentínába tette át a székhelyét. A Vélez Sarsfielddel kvalifikálta magát, majd szerepelt a 2001-es Libertadores-kupában, ami jó ajánlólevél volt a Boca Juniorsnak, hogy ismét szerződtesse. Ismét csalódást okozott a La Bombonera közönségének: a bajnokságban a nagy rivális River Plate és a Racing Club mögött végzett a csapattal. Azóta sem vállalt klubedzői munkát, a televízióban szerepelt és tanácsadói pozíciót töltött be hazája utánpótlásnevelének koordinátoránál, az ONFI nevű szervezetnél. Amikor azonban tavaly megkereste az uruguayi szövetség, nem mondott nemet: Jorge Fossatit váltotta a kapitányi poszton, és 1989 után újra részt vehetett a Copa Américán. Nem okozott csalódást az előzetes várakozásokhoz képest, könnyen lehet, hogy a világbajnoki selejtezőket is vele kezdi a Celeste – Tabárez álma pedig nem is lehet más, minthogy 2010-ben, húsz évvel az első után, második alkalommal is megjárja a világbajnokságot az uruguayi nemzeti tizeneggyel.

Ehhez sok hozzáfűznivalóm nincs is, még mindig ő a kapitány, igaz, a világbajnokságra vezető út nagyon göröngyös, nem tenném rá a nyakam, hogy sikerül kijutni. Hiába a +9-es gólkülönbség, a Celeste csak az ötödik, pótselejtezős helyen áll 10 forduló után, az üldözők közel, az üldözöttek pedig messze vannak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása