Az otthoni aperturát és a clausurát három montevideói klub, a Nacional, Peñarol és Defensor Sporting versengése jellemezte. A december 10-én véget ért őszi félidényt végül a Peñarol nyerte 15 meccsen szerzett 36 pontjával, mögötte 32-32 ponttal végzett a Defensor és a Nacional.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Peñarolt ekkor három klasszis támadója repítette a csúcsra: a sárga-feketék 15 meccsen szerzett 35 góljából Juan Manuel Olivera 13-at vállalt, a másik veterán csatár, Marcelo Zalayeta 6-ot tett hozzá, míg az irányító Fabián Estoyanoff 7 találattal vette ki a részét a sikerből. Megjegyzem, az őszi bajnoki címben elévülhetetlen érdemeket szereztek az előbbi trió mellett a Schalke 04 egykori légiósai, Carlos Grossmüller és Darío Rodríguez, a Franciaországból hazatért Damian Macaluso, illetve Alejandro González és Carlos Valdéz is.

405697.jpgBajnok a Peñarol! (Forrás: Montevideo Portal)

Éppen ezen játékosok formaingadozása adott esélyt a Defensor Sportingnak arra, hogy tavasszal – hacsak egy ponttal is – felülmúlja a riválist. A Peñarol teljesítménye tavasszal kissé visszaesett, a klub alapításának 100. évfordulóját ünneplő Lilák viszont stabilan tartani tudták a szintet. Ők a nagy egyéni teljesítmények helyett a csapategységre és az állandóságra helyezték a hangsúlyt, ezzel együtt néhány kiemelkedő futballistájuk azért akad: a fiatal Emilio Zeballosra például érdemes odafigyelni, a 20 éves védő élete első teljes szezonjának mind a 30 meccsét végigjátszotta, szerzett két fontos gólt és az uruguayi ligát ismerve egészen kivételesen sportszerű futballista lehet (mindössze 1 sárga lapot kapott az egész idényben!). Rajta kívül két veterán, a 37 évesen is a középpálya motorjaként működő Andrés Fleurquín (ő azért pusztított rendesen, 24 meccsen 8 sárga és egy piros lap), illetve a 35 esztendős házi gólkirály, bajnokságot 30/11-gyel záró Ignacio Risso alkotott igazán maradandót.

405200.jpgA clausura bajnokai... (Forrás: Montevideo Portal)

 

Fleurquin-Andres1.jpg... és a Lilák csapatkapitánya, az elnyűhetetlen Andrés Fleurquín (Forrás: Tenfield)

 

A 2012–2013-as szezon nagy vesztese így a Nacional lett, a klub ősszel és tavasszal is épp' csak lemaradt a két rivális mögött. Pedig ott aztán nagy egyéniségekben nem volt hiány. Kár, hogy a sok-sok szenzációs spíler a fiatal és ebben a minőségében tapasztalatlan vezetőedző, Rodolfo Arruabarrena irányításával nem állt össze igazán jól működő csapattá.

  • Álvaro Recoba (37 éves, 21 meccs / 5 gól)
  • Andrés Scotti (37, 17/4)
  • Sebastián Abreu (36, 11/2)
  • Alejandro Lembo (35 éves, 16/–)
  • Adrián Romero (35, 19/1)
  • Iván Alonso (34, 9/5)
  • Alexander Medina (34, 18/5)
  • Vicente Sánchez (33, 14/4)
  • Juan Albín (26, 8/1)
  • Adrián Luna (21, 20/3)
  • Gonzalo Bueno (20, 28/8)

Lembo-Recoba-Abreu.jpgSzenzációs kép: Lembo, Recoba és Abreu (Forrás: Montevideo Portal)

Az apertura és a clausura győztese által vívott uruguayi bajnoki döntőt így a Defensor Sporting vívta Peñarollal, egy haverom állítja, hogy valami stream segítségével látta monitoron a június 5-én hajnalban lejátszott mérkőzést – sárgulok az irigységtől... Főleg, hogy így nem láttam Antonio Pacheco mesterhármasát, amivel a Peñarol kiütötte a Defensort!

pen.JPGRodríguez és Pacheco öröme (forrás: Montevideo Portal)

 

Peñarol-Defensor Sporting 3-1 (2-0)
Június 5., Montevideo, Centenáriumi stadion, vezette: M. Vázquez.
Peñarol: E. Bologna – D. Rodríguez, A. González, B. Silva, Aguirregaray – Pacheco, Novick (Píriz, 22.), Cristóforo, Estoyanoff (Zambrana, 86.) – Zalayeta (J. M. Olivera, 79.), M. Fernández. Vezetőedző: Jorge da Silva.
Defensor Sporting: Campaña – M. Risso, Arias, Malvino, Zeballos – A. Hernández (Felipe Conceiçao, 57.), Fleurquín, Amado (Luna, 67.), De Arrascaeta – I. Risso (Taborda, 57.), Callorda. Vezetőedző: Tabaré Silva.
Gólszerző: Pacheco (26., 36., 80. – a másodikat 11-esből), ill. Luna (90.).
Sárga lap: Novick, Cristóforo, ill. Fleurquín, A. Hernández, Taborda.


És a 37 éves, idősebb korára a támadósorból a középpályára visszahúzódott Tony Pacheco megmutatta, milyen egy igazi klasszis: ha már kevés a puskaporod, és szezononként csak egy-két nagy meccs van benned, azt ne a Cerro Largo, az El Tanque Sisley vagy Juventud de las Piedras ellen hozd ki magadból, hanem tartogast a bajnoki döntőre! Az év legfontosabb mérkőzésén Pacheco ezzel a triplával már a 8. uruguayi bajnoki címét nyerte nevelőegyesülete színeiben úgy, hogy előtte a rendes idényben összesen 3 gólt rúgott. Valahogy így csinálják a nagyok.

pen2.JPGA meccs hőse fürdik a dicsőségben (forrás: Montevideo Portal)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása