Edinson Cavaniról, a bajnoki ezüstérmes SSC Napoli középcsatáráról szavak helyett beszéljenek a számok. Röviden az történt, hogy El Matador 26 évesen, a legjobb futballistakorban élete legeredményesebb idényét zárta (50/40). Akkora gratuláció nincs is, amekkorát ezért érdemel!

Teljesítménye a 20122013-as szezonban:

  • Serie A: 34 meccsen 29 gól (benne 3 mesterhármas az SS Lazio, az AS Roma és az FC Internazionale ellen)
  • Olasz Kupa: 1 gól (a Bologna FC ellen)
  • Olasz Szuperkupa: 1 gól (a Juventus FC ellen)
  • Európa Liga: 7 gól (benne egy mesternégyes az SSC Napoli–Dnyipro Dnyipropetrovszk 4–2-n)
  • Válogatott: 2 gól (Ecuador és Lengyelország ellen)
  • => Összesen tehát, a Londoni Olimpiát is beleszámítva, kerek 50 mérkőzésen 40 gólt ért el!

Fájdalom, de trófeát ezzel együtt nem nyert idén a Matador, szerzett viszont egy közepesen értékeset Álvaro González! Méghozzá az Olasz Kupát, ahol ráadásul nagy szerepe volt a döntőbe jutásban: a bajnok Juventus ellen az ő góljával szerezte meg a vezetést Rómában a Lazio. Az olasz fővárosban, 70 ezer néző előtt megrendezett döntőben az AS Roma ellen a bosnyák tréner, Vladimir Petkovics csak a kispadra ültette – már 1-0-s vezetésnél, a 84. percben küldte be.


Tata González az elmúlt három évben Lazio alapemberévé vált, nála több meccsen a csapatból csak két másik középpályás, Antonio Candreva és az argentin Cristian Ledesma lépett pályára a bajnokságban – igaz, Candrevához hasonlóan őt is gyakran lecserélte Petkovics mester: az olasz válogatott középpályás 13-szor, González 12-szer jött le idő előtt a pályáról (ugyanígy járt a brazil irányító középpályás, Hernánes is). 2010 nyarán 2 millió eurót adott érte a Lazio a montevideói Nacionalnak – minden (euro)centje megérte. Három szezon alatt 111 meccsen segítette a Laziót, és bár sosem volt egy nagy gólvágó – mindössze 6 találatnál jár a római csapat színeiben –, mezőnyben rendkívül hasznosan futballozik.

Éppen úgy, ahogy ezt a középső középpályás Diego Pérez teszi. A Bologna FC légiósa 33 évesen a csapat legidősebb alapembere, ebben a szezonban 2 gólpassza mellett 8 sárga és 1 piros lapot gyűjtött. Kemény legény... Amióta Bolognában játszik, három idény alatt összesen 83 meccsen 36 sárgát érdemelt ki. A Serie A-ban végül a vert mezőnyben végzett a csapata, de úgy, hogy az utolsó 10 bajnoki meccsükből csak egyet nyertek meg – és még így is be tudtak futni a 13. helyre. Ha nem eresztenek le ennyire a végén, akár az első tízbe is beverekedhették volna magukat.


Kontrasztnak azért mutatok egy olyan uruguayi légióst, akinek nem igazán megy a szekér Olaszországban: Rubén Olivera ősszel a Fiorentinában, tavasszal a Leccében focizgatott – azért fogalmazok így, mert El Pollo összesen 9 bajnokin játszott, de 90 percet ezekből is csak kétszer. 2002 nyarán 3,5 millió euróért vette meg a Juventus a Danubiótól, azóta összesen 111 olasz bajnokin játszott, 12 rúgott góllal, viszont 30-nál is több sárga lappal és 5 pirossal. (Emlékeztetőül: ennyi meccset Tata González három idény alatt hozott össze.)


Akik még a most véget ért szezonban említésre méltót alakítottak:

  • Britos, Miguel (hátvéd, 27 éves, SSC Napoli) – 26 meccs
  • Sosa, Christian (hátvéd, 28, AS Cittadella) – 38 / 2 gól
  • Granoche, Pablo (csatár, 29, ősszel Padova, tavasszal AC Cesena) – 40 / 6
  • Polenta, Diego (védő, 21, AS Bari, a Genoa CFC-től kölcsönben) – 36 / 1
  • Suracco, Juan (középpályás, 25, Modena FC) – 29 / –

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása