Az olasz B ligát szenzációs játékkal, 42 meccsen 25 győzelemmel, 10 döntetlennel, 7 vereséggel, 78 rúgott és 40 kapott góllal, a legtöbb győzelemmel és a legjobb gólaránnyal nyerte meg az US Sassuolo. Az 1922-ben alapított klub, amely 2006-ban került fel először a harmadosztályba, majd onnan 2008-ban a második vonalba, a 2013–2014-es idényben története során először szerepelhet az élvonalban, olyan patinás csapatok mellett, mint az AC Milan, a Fiorentina, a Parma, az FC Internazionale, az AS Roma.

Mivel saját stadionjuk nagyon kicsi, mindössze 4000 szurkoló befogadására alkalmas, ezért a Serie B-ben már a Modena FC több mint 20 ezres stadionjában játszották azokat a meccseiket, amikor ők voltak a pályaválasztók.


A Livorno elleni, május 18-án lejátszott meccsükre például 15.175 néző volt kíváncsi, a csapat drámai körülmények között, emberhátrányban, a hosszabbításnak is a legvégén, a 96. percben szerzett góllal nyert 1-0-ra a közvetlen rivális ellen. A Livornónak emiatt a vereség miatt végül rájátszást kellett vívnia a feljutásért, amelyet meg is nyert, így a zöld-fekete színben pályára lépő Sassuolo mellett az őskommunista, természetesen vörösben játszó AS Livorno Calcio jutott fel a Serie A-ba – a harmadik újonc a nagy élvonalbeli múlttal, sőt, az 1984-1985-ös szezonból még egy bajnoki címmel is rendelkező Hellas Verona FC lesz.

A Sassuolo kicsinységét és a Livorno politikai elkötelezettségét nem véletlenül emeltem ki, hanem mert párhuzamot szeretnék vonni az olasz és a magyar másodosztály közé. Az NBII-ben három helyett csak két feljutó van, akik ráadásul két külön ágon, az úgynevezett Keleti és Nyugati csoportban végeztek a táblázat élén, kiharcolva ezzel a jogot az élvonalbeli szereplésre.

A nagyobb botrány kétségtelenül a Puskás FC Felcsúthoz kötődik. Számoljuk a csapat létét az Akadémia alapításától, 2005-től - önálló klubként csak tavaly óta létezik, tehát 2012-ben jött létre, szemben a fent említett, 1922-ben alapított Sassuolóval... Utóbbit az edzőként tapasztalatlan, játékosként azonban 12-szeres olasz válogatott Eusebio Di Francesco juttatta fel a Serie A-ba. A 43 éves mester fiatal, káprázatosan tehetséges olasz focistákból és néhány tapasztaltabb profiból rakta össze a nyerő együttest:

  • a kapuban végig a klubot majd' egy évtizede szolgáló Alberto Pomini (32) állt
  • a védelem tengelyében az élvonalban még sosem szerepelt Emanuele Terranova (26) és a rutinos, már több mint 500 első- és másodosztályú bajnokin túl járó Paolo Bianco (35) játszott
  • a hátvédsor bal oldalán egy Pominihez hasonló kisfutballista, Alessandro Longhi (23) áll, míg a jobbon Marcello Gazzola (28) futkározott – ő annyival dicsekedhet, hogy egyszer, még 2007-ben végigjátszotta a gól nélküli döntetlenre végződött Catania–Genoa meccset a Serie A-ban, a hazai csapatban
  • a középpályát a szintén nulla élvonalbeli rutinnal rendelkező Tommaso Bianchi (24), a 2008 óta a klubot szolgáló csapatkapitány, Francesco Manganelli (28) és a náluk valamivel tapasztaltabb Michele Troiano (28) és Simone Missiroli (27) alkotta
  • őket egészítette ki a Parmából egy szezonra kölcsönkapott, 20 éves ghánai középpályás, Yussif Raman Chibsah (28 meccséből 12-n csereként lépett pályára, ősszel és tavasszal is 1-1 gólt szerzett)
  • a csatársort Chibsah honfitársa, az ugyanígy kölcsönkapott Yiadom Richmond Boakye (20) színesítette – 31 meccsen 11 góllal
  • első profi szezonjában 37 mérkőzésen 11 gólt szerzett a 18 éves Domenico Berardi
  • szintén 11 találatig jutott a harmadosztályból tavaly nyáron szerződtetett Leonardo Pavoletti (24)
  • megemlítendő még Gennaro Troianello (30 éves, 29/5) és a Cataniától kölcsönkapott Andrea Catellani (25, 34/6) remek munkája


Ez így összeszámolva 25,87-es átlagéletkor. A Puskás FC-ét számolja ki, akinek Imre az anyja.

A szélsőbalos Livornót, mint másik feljutót azért hoztam fel, mert a másik magyar újonc a szintén jobbos vezetésű-kötödésű Mezőkövesd-Zsóry SE lesz, amelyre utolsó hazai meccsén a Cegléd ellen (1-3) a mezőkövesdi Városi stadionban az erősen túlzó statisztika szerint 1500 néző volt kíváncsi. Az Eusebio Di Francescóhoz hasonlóan 43 éves Véber György – focikarrierjüket inkább ne mérjük össze – csapatának kulcsemberei a következők:

  • a bundázás miatt büntetett előéletű 30 éves kapus, Szántai Levente
  • az élvonalból már kikopott Farkas Balázs (33), Dobos Attila (34), Irhás Ignác (28) és George Menougong (28)
  • legtehetségesebb fiatal játékosa pedig a 27 éves, 16 góljával házi gólkirály Hamar Ádám, aki olyan patinás csapatok védelmét riogatta az idényben, mint a Szeged 2011, az Orosháza, a Putnok VSE és a Balmazújvárosi FC

mezo.jpg(balra a Mezőkövesd, jobbra a Livorno arénája)


Ez a Mezőkövesd végül 3 ponttal megelőzte a tabellán az 1911-ben alapított, közismerten kommunista gyökerű, 6-szoros bajnok, 4-szeres kupagyőztes Vasast.

orbusconi2.jpg

(forrás: drflash.hu)


Persze ez az egész értelmetlen, hiszen Olaszországot, az olasz népet, (futball)kultúrát, művészetet és egyebeket a magyarral összehasonlítani felesleges – mi hozzájuk képest csak kis pondrók vagyunk, nemzetvezetőnk példaképe pedig éppen a nagy Berlusconi. Pedig az olasz futball is velejéig romlott, tele bundaügyekkel, az ottani okosok is azt mondják, hogy el kellene dózerolni az egészet és elölről kezdeni. És Olaszország is kettészakad, csak nem nyugati és keleti, hanem északi és déli részre. Mekkora különbség!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása